کودکان عقب مانده و استثنائی و مسائل سازگاری خانواده آنها
وجود یک جامعه سالم از نظر بهداشت روان، وابسته به سلامت اجزا کوچکتر آن جامعه مانند مجامع، گروهها و خانوادههای موجود در آن جامعه است وجود خانوادههای سالم ودارای سلامت روان میتواند تاثیر بسزایی در سلامت روانی موجود و ایجاد بهداشت روانی در آن جامعه داشته باشد، زیرا نهاد خانواده به خودی خود یک جامعه کوچک است و هر گونه تغییر مثبت یا منفی در آن، در جامعه بزرگ انسانها تاثیر مستقیم و موثر دارد و ثبات و بیثباتی خانواده بطور مستقیم بر ثبات یا بیثباتی جامعه تاثیر دارد.
این تحقیق دانشجویی کودکان عقب مانده و استثنائی و مسائل سازگاری خانواده آنها مشتمل بر۱۱۱صفحه است، برای دیدن فهرست مطالب مقاله و جزئیات آن به اطلاعات اضافی زیر مراجعه فرمایید.
فهرست مطالب
فصل اول. ۳
کلیات تحقیق.. ۳
۱-۱- مقدمه. ۴
۲-۱- بیان مساله. ۵
۳-۱-اهمیت وضرورت… ۷
۴-۱-اهداف کلی.. ۹
سوالهای پژوهش… ۱۰
۶-۱-تعریف واژهها ۱۱
فصل دوم. ۱۳
پیشینه تحقیق.. ۱۳
۱-۲-چهار چوب پنداشتی.. ۱۳
مفهوم عقب ماندگی ذهنی از دیدگاه متحولی پیاژه ۱۵
تعریف عقب ماندگی ذهنی.. ۱۵
طبقه بندی.. ۱۸
شدت عقب ماندگی.. ۱۸
انتظارات تربیت پذیری.. ۱۹
ویژگیها و اختلالهای توأم با عقب ماندگی ذهنی.. ۲۰
عوامل زمینه ساز. ۲۱
شیوع. ۲۲
سازگاری خانواده کودکان معلول. ۲۲
تاثیر کودک عقب مانده برسیستم خانواده: ۲۶
روی آوردهای خانوادههای دارای کودک استثنایی ناتوان. ۳۱
انواع واکنشهای نخستین والدین.. ۳۳
درمان. ۳۶
سازگاری اجتماعی.. ۳۷
تحلیل فرایند سازگاری.. ۴۰
بهداشت روان و سازگاری.. ۴۲
عوامل مؤثر در سازگاری.. ۴۵
مکانیزم های سازگاری در زندگی خانوادگی.. ۴۸
دیدگاهها در مورد سازگاری اجتماعی.. ۴۹
مروری بر مطالعات پیشین.. ۵۳
فصل سوم. ۵۹
روش شناسی تحقیق.. ۵۹
۱-۳ روش پژوهش… ۵۹
پایایی و اعتبار مقیاس سازگاری اجتماعی.. ۶۶
فصل چهارم. ۷۰
توضیح و تحلیل دادهها ۷۰
۱-۴ مقدمه. ۷۰
۲-۴: توصیف داده ها ۷۰
۳-۴ : تجزیه و تحلیل دادهها ۷۵
فصل پنجم. ۹۰
بحث و نتیجهگیری و پیشنهادات… ۹۰
منابع. ۱۰۶
خرید با کلیه کارت های بانکی (دانلود فایل بلافاصله پس از خرید)
.
خلاصه ای کوتاه از مقاله کودکان عقب مانده و استثنائی و مسائل سازگاری خانواده آنها را در زیر می توانید ببینید.
۱-۱- مقدمه
وجود یک جامعه سالم از نظر بهداشت روان، وابسته به سلامت اجزا کوچکتر آن جامعه مانند مجامع، گروهها و خانوادههای موجود در آن جامعه است وجود خانوادههای سالم ودارای سلامت روان میتواند تاثیر بسزایی در سلامت روانی موجود و ایجاد بهداشت روانی در آن جامعه داشته باشد، زیرا نهاد خانواده به خودی خود یک جامعه کوچک است و هر گونه تغییر مثبت یا منفی در آن، در جامعه بزرگ انسانها تاثیر مستقیم و موثر دارد و ثبات و بیثباتی خانواده بطور مستقیم بر ثبات یا بیثباتی جامعه تاثیر دارد.
۲-۱- بیان مساله
خانواده یک نظام اجتماعی است که اختلال در هر یک از اجزای و اعضاء آن کل نظام را مختل میکند و این نظام مختل شده به نوبه خود اختلالات مربوط به اعضاء را تشدید و مشکلات جدیدی را ایجاد میکند. با این نگرش، معلولیت یکی از فرزندان، برتمامی خانواده و کارکردهای مختلف آن و بر یکایک اعضاء تاثیر غالبا منفی باقی میگذارد. به عبارت دیگر معلولیت فرزندی در خانواده، مانع از آن میشود که خانواده بتواند کارکردهای متعارف خود را بنحو مطلوب داشته باشد.
۳-۱-اهمیت وضرورت
یکی از مهمترین لوازم سلامت روانی، وجود محیط خانوادگی سالم است. این محیط زندگی را میتوان طوری تنظیم کرد، که هر چند در بهبود وضع افراد، موثر نباشد لااقل موجب تخریب آنها نگردد. در جامعه ما اعتقاد بر این است که حمایت از نظام اجتماعی، حمایت از همه اعضای آن میباشد.
با توجه به آمار دانشآموزان در سال ۱۳۷۰ که حدود ۱۵میلیون نفر برآورد شده وبا توجه به متوسط درصد انواع دانشآموزان استثنایی، لذا تخمین زده میشود در کشور حدود ۲میلیون دانشآموز استثنایی وجود دارد (سیفنراقی، ۱۳۸۰ص۱۸).
۱-۲-چهار چوب پنداشتی
این فصل مشتمل بر چهار چوب پنداشتی و مروری بر مطالعات انجام شده میباشد.
چهار چوب پنداشتی این پژوهش بر اساس مفاهیم عقب ماندگی ذهنی و سازگاری اجتماعی است.
عقب ماندگی ذهنی بیماری نیست؛ بلکه حاصل یک فرایند بیمارگونه در مغز و با محدودیت در کارکرد هوشی و انطباقی است. علت عقب ماندگی ذهنی غالبا نامشخص میماند و پیامدهای آن در مشکلات بیمار در کارکرد هوشی و مهارتهای زندگی تظاهر میکند.
مفهوم عقب ماندگی ذهنی از دیدگاه متحولی پیاژه
حرکتی که در تشخیص عقب ماندگی ذهنی از حدود سال ۱۹۴۰ آغاز شده و همچنان ادامه دارد، براساس نظریه متحولی پیاژه و همکار برجسته او اینهلدر است که با تحقیقات و پژوهشهای مستمر، پیشرفتهای قابل ملاحظهای داشته است. در این نظریه دو مفهوم اساس کار قرار گرفته: تثبیت و چسبندگی.
وقتی که وضع عقلی یک کودک عقب مانده را به کمک آزمونهای عملیاتی تعیین میکنیم نشان داده میشود که این کودک، بی چون و چرا در مرحلهای از تحول، تثبیت شده است به دلیل اینکه تستهای غیر عملیاتی زیربنای تحولی و مرحلهای ندارند، این واقعیت را نشان میدهند. بر پایه استفاده از الگوی تحولی در تشخیص عقب ماندگی ذهنی که نخستین بار توسط همکار برجسته پیاژه، اینهلدر تحقق پذیرفت تحول روانی در عقب مانده ذهنی عمیق در پایان دوره حسی ـ حرکتی، عقب ماندگان ذهنی شدید و نیمه شدید در دوره پیش عملیاتی و عقب ماندگان خفیف در دوره عملیات عینی متوقف میشود
تعریف عقب ماندگی ذهنی
مهمترین مشخصه عقب ماندگی ذهنی، کارکرد ذهنی عمدتاً پایینتر از متوسط است که با محدودیتهای مهم در کارکرد انطباقی در حداقل دو مورد از مهارتهای سازشی زیر همراه است:
مراقبت از خود، زندگی خانوادگی، مهارتهای اجتماعی و میان فردی، بهره برداری از منابع اجتماعی، خودگردانی، مهارتهای کارکردی تحصیلی، کار، اوقات فراغت، بهداشت و ایمنی.
سن شروع اختلال باید پیش از هجده سالگی باشد.
انتظارات تربیت پذیری
آموزش پذیر (هوشبهر ۵۵ تا حدود ۷۰): میزان پیشرفت تحصیلی در مدرسه از پایه دوم تا پایه پنجم است سازگاری اجتماعی در جایی از استقلال در جامعه را میسر میسازد. به احتمال قوی خود حمایتی کامل یا نسبی در پرداختن به کار وجود دارد.
تربیت پذیر (هوشبهر ۴۰ تا ۵۵): یادگیری سطح مهارتهای خودیاری پیشرفت در سطوح تحصیلی مورد نظر، سازگاری اجتماعی محدود به خانه و محیطهای بسته و فرصتهای شغلی حمایتی در یک محیط شغلی مانند فروشگاههای حمایتی وجود دارد.
ویژگیها و اختلالهای توأم با عقب ماندگی ذهنی
هیچ نوع ویژگی شخصیتی یا رفتار وجود ندارد که منحصراً با عقب ماندگی ذهنی همراه باشد. بعضی از افراد عقب مانده نافعال، آرام و وابستهاند اما بعضی دیگر پرخاشگر و تکانشی هستند. نداشتن مهارتهای ارتباطی ممکن است زمینه ساز رفتارهای ایذایی و پرخاشگری باشد که جانشین زبان ارتباطی میشود. برخی از بیماریهای جسمانی که با عقب ماندگی ذهنی رابطه دارند به صورت نشانههای رفتاری ویژهای مشخص میشوند.
تاثیر کودک عقب مانده برسیستم خانواده:
خانواده واحد بنیانی است و با کنار هم قرار دادن خانوادهها، جامعه پدید میآید و لذا هرگونه ورزیدگی در خانواده، در نوع جامعهای که از این گونه خانوادهها تشکیل میشود، تأثیر خواهد داشت. جامعهای که از خانوادههای سالم تشکیل شده باشد، مسلماً اجتماعی است سالم و شرط آن که خانوادهای سالم باشد، آن است که افراد آن سالم باشند
انواع واکنشهای نخستین والدین
واکنشهای زودگذر: از قبیل حسرت، خشم، اضطراب، از کار و فعالیت باز ماندن، انگیزه خودکشی و فرزند کشی و …
واکنشهای پایدار: از قبیل احساس گناه و حمایت افراطی که فضای خانواده و چرخه روابط خانواده را تا سالهای بعد تحت تأثیر خود دارد. دوگانگی عاطفی، ناکامی، اندوه مزمن، تنهایی، از دست دادن امید به زندگی و احساس عدم تداوم نسل (ملکپور، ۱۳۶۳)، احساس خجالت، شرمساری و پنهان داشتن فرزند معلول (البرزی، ۱۳۷۵ به نقل از شریفیدرآمدی، ۱۳۸۰).
سازگاری اجتماعی
سازگاری و هماهنگ شدن با خود و با محیط پیرامون خود برای هر موجود زنده یک ضرورت حیاتی است. تلاش روزمره همه آدمیان نیز عموماً بر محور همین سازگاری دور میزند. هر انسانی، هوشیارانه یا ناهشیارانه میکوشد نیازهای متنوع و متغیر و گاه متعارض خود را در محیطی که در آن زندگی میکند، برآورده سازد. این نیازهای فطری و اکتسابی به مثابه نیرویی پر فشار آدمی را بر میانگیزانند و در جهت تأمین نیازها و بازیابی تعادل و آرامش بر هم خورده به حرکت در میآورند (والیپور، ۱۳۶۰).
منابع
- ادیب سرشکی، نرگس (۱۳۸۰).کودکان استثنایی خانواده ومشاوره.چاپ:آبان.
۲.ارژنگی، وجیه ا… (۱۳۸۱).”تأثیر راهبردهای مقابلهای در کاهش تنیدگی والدین کودکان عقب مانده ذهنی”. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران.
- اسلامی نسب ، علی (۱۳۷۳).روانشناسی سازگاری. چاپ و نشر بنیاد.
۴.انجمن روانپزشکی آمریکا (۱۹۹۴).راهنمای تشخیصی وآماری اختلالهای روانی.مترجم: محمدرضا نیکخو و همکاران، انتشارات:سخن، چاپ سوم.
۵.ایلالی، احترام السادات (۱۳۷۶).”بررسی نسبت سازگاری والدین کودکان عقب مانده ذهنی در رابطه با عوامل تنش زا در مدارس استثنایی شهر ساری “. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده مامایی و پرستاری، دانشگاه تهران.
۶.برجعلی، احمد (۱۳۷۸).”تأثیر سازگاری و الگوهای فرزند پروری والدین بر تحول روانی ـ اجتماعی دانشآموزان دبیرستانی شهر تهران .رساله دکترا، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی.
- پاشا شریفی، حسن ؛ شریفی، نسترن (۱۳۸۰).روش های تحقیق در علوم رفتاری. تهران:سخن.
۸.پور مقدس، علی (۱۳۶۷).روان شناسی سازگاری.انتشارات: مشعل.
خرید با کلیه کارت های بانکی (دانلود فایل بلافاصله پس از خرید)
.